2011-08-04 18:14:43• hírek • Kocsis Zoltán

Már 2500-nál tart a Demokrácia Központ

Jubileumi eseményre került sor csütörtök délután a Szatmárnémeti Demokrácia Központban: összeállították a 2500. egyszerűsített honosítást kérvényező mappát.

„Visszakaphatjuk, amit valaha elvettek tőlünk - mondta meghatottan az Hégető házaspár, Ildikó és Levente, majd hozzátették - mivel mi mindketten még Magyarországon születtünk a negyvenes évek első felében".

A jubileumi házaspár egy oklevelet, egy üveg Tokaji bort valamint egy „Hazám, hazám, te mindenem" című, gyönyörű szép történelmi és művelődés tematikájú könyvet vehettek át Veres-Kupán Enikőtől, a Demokrácia Központ vezetőjétől.

Veres-Kupán elmondta, hogy a Központ megalakulásától, azaz január 3.-a óta mintegy hatezer ember érdeklődött a honosítási eljárásról; összesen 3738 személy adta le az állampolgársági kérvényt és tudomásuk szerint legkevesebb háromszázan kapták már meg a magyar állampolgárságot. Ez utóbbi szám a valóságban jóval magasabb, magyarázta, mivel csak azokat fedi, akik vissza is jeleztek.

A Központ vezetője kiemelte, hogy egy mappában nem csak egy személy, hanem akár az egész család dokumentumai is helyet kaphatnak. Elmondta továbbá, hogy az igényeknek eleget téve az ősztől csoportos eskütételt is szerveznek majd, amire a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal is nyitottnak bizonyult. Az első ilyenre augusztus 18.-án kerül majd sor.



Veres-Kupán Enikő oklevelet ad át az Égető házaspárnak


A Demokrácia Központ tervei között szerepel a Szatmári Magyar Állampolgárok Klubjának életre hívása is, hogy ezzel is segítsék az újdonsült magyar állampolgárokat, lévén ez a státusz további kötelezettségekkel jár: a magyar hatóságok felé (is) jelezni kell majd a halál, születés, házasság vagy válási eseteket és a klub ebben segítene az érintetteknek.

Veres-Kupán Enikő kiemelte továbbá, hogy ezentúl is várják a mozgásképtelen betegek jelentkezését, mivel Barabás János konzul ősszel ismét, immár harmadjára is ellátogat Szatmárnémetibe és az ő személyes jelenlétében leadhatják a kérelmet, anélkül, hogy valamely magyarországi önkormányzathoz kellene utazniuk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: